Wil je je energielabel verbeteren? Woningen met een groen energielabel zijn namelijk steeds meer in trek en stijgen in waarde. Hierdoor is de verleiding groot om voor de verkoop snel isolatiemaatregelen te treffen. Echter, niet elke investering blijkt rendabel.
Aankomend jaar (Januari 2024) is het onder de nieuwe hypotheekregels mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen bij de aankoop van een duurzame woning. Daarnaast kunnen huiseigenaren meer lenen om te verduurzamen indien hun woning een minder gunstig energielabel heeft.
Bij de verkoop van een woning komt een gespecialiseerde adviseur langs om het energielabel vast te stellen. Deze expert beoordeelt drie aspecten van de woning:
- Isolatiewaarde
- Verwarming
- Zonnepanelen
Isolatiewaarde verbeteren
Het verbeteren van de isolatiewaarde heeft de grootste impact op het energielabel. Vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en dubbelglas dragen significant bij aan zowel de warmte in huis als het energielabel. Ook eenvoudige tochtstrips hebben invloed, zij het in mindere mate.
Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is isolatie is een kosteneffectieve manier om de woning te verduurzamen, en er zijn bovendien veel subsidies beschikbaar.
Bij vrijstaande huizen is het moeilijker om op een kosteneffectieve manier een hoog energielabel te krijgen.
Grotere daken, buitenmuren en vloeren leiden hier tot meer warmteverlies. Tussenwoningen en appartementen hebben daarentegen minder warmteverlies, en krijgen daarom makkelijker een hoger energielabel.
Verbeteren van de verwarming
Het tweede aspect waarop wordt gelet, is de verwarming. Een cv met een kwaliteitsverklaring van Bureau CRG scoort beter, en het afzonderlijk verwarmen van kamers met ’tussenklepjes’, in plaats van de standaard radiatorknoppen, wordt aangeraden.
Voor wie nog duurzamer wil, zijn er warmtepompen en hybride ketels. Echter, deze investeringen worden geadviseerd voor persoonlijk gebruik en niet kort voor de verkoop, omdat toekomstige kopers mogelijk wijzigingen aanbrengen die een verwarmingsinstallatie niet meer passend maken.
Energielabel verbeteren met zonnepanelen
Voor zonnepanelen geldt hetzelfde als voor de verwarming: Het is niet raadzaam om deze investering kort voor de verkoop te doen. De kosten van zonnepanelen moeten worden beschouwd als een investering voor persoonlijk gebruik. Zonnepanelen zijn wel van belang voor het verbeteren van het energielabel van de woning.
Energielabel berekenen
Om het energielabel te berekenen, wordt alle relevante informatie ingevoerd in een computerprogramma. Deze berekent dan de benodigde energie om het huis op 21 graden te houden. Hierna volgt het energielabel, waarmee je verschillende woningen kunt vergelijken.
Hoewel kopers vanaf 2024 meer mogen lenen voor een huis met een gunstig energielabel, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis dat de kans klein is dat deze investeringen bij verkoop worden terugverdiend. Een beter energielabel biedt echter wel voordelen voor de huidige eigenaar, zoals lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving.
Wat betreft veranderingen in energielabels: de overheid past jaarlijks de hypotheekregels aan op basis van advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). In 2024 wordt duurzaamheid van een woning belangrijker, waarbij demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft aangekondigd dat het energielabel invloed zal hebben op de hoogte van een hypotheek. Voor een duurzame woning mag men meer lenen, gezien de verwachte lagere energiekosten, wat kan resulteren in tot wel € 50.000,- aan extra hypotheek.