hogere hypotheek door dalende hypotheekrente

Hogere hypotheek door dalende hypotheekrente: 3 voordelen

De daling van de hypotheekrente heeft niet alleen invloed op de maandelijkse woonlasten; het opent ook de deur naar een hogere hypotheek. Voor starters op de woningmarkt biedt dit een unieke kans om hun droomhuis te verwerven door een hoger budget. In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen de dalende hypotheekrente en de mogelijkheid voor een hogere maximale hypotheek.

Dalende hypotheekrente: Een gunstige ontwikkeling voor woningkopers

Een van de meest belangrijke factoren die de betaalbaarheid van woningen beïnvloeden, is de hypotheekrente. Deze hypotheekrente is de afgelopen weken in recordtempo gedaald, wat een positieve ontwikkeling is voor zowel bestaande huiseigenaren als potentiële kopers. Deze daling is deels te danken aan het algemene economische klimaat, maar ook aan het beleid van de Europese Centrale Bank om de rentetarieven wederom niet te verhogen.

Voor diegenen die op het punt staan een huis te kopen, betekent dit niet alleen lagere maandelijkse lasten, maar ook de mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten. Dit komt doordat de maximale hypotheek wordt beïnvloed door de hoogte van de hypotheekrente.

Hogere hypotheek: Wat betekent dat voor jou?

Een hogere maximale hypotheek opent de deur naar verschillende mogelijkheden voor woningkopers.
De 3 belangrijkste voordelen:

 1. Grotere keuzemogelijkheden

  Met een hogere hypotheek heb je toegang tot een breder scala aan woningen. Dit stelt je in staat om te zoeken naar huizen die eerder buiten je budget lagen.

 2. Meer financiële flexibiliteit

  Een hogere hypotheek biedt financiële flexibiliteit. Dit kan van pas komen bij onverwachte kosten, renovaties of het personaliseren van je nieuwe woning.

 3. Betere onderhandelingspositie

  Met een hogere maximale hypotheek sta je sterker in de onderhandelingen. Verkopers zijn vaak bereid concessies te doen aan kopers met een solide financiële basis.

Laagste rentetarieven

Overzicht van de laagste rentetarieven voor hypotheken met NHG op 19-12-2023.
Deze zijn ten opzichte van vorige week wederom met gemiddeld 0,15% gedaald.

Variabele rente met NHG

 • Rabobank Plusvoorwaarden Hypotheek: 3,50% (-0.00%)
 • ASR WelThuis Hypotheek: 5,00% (-0.00%)
 • Munt Hypotheek: 5,02% (-0.00%)

5 jaar vast met NHG

 • BLG Bespaarhypotheek: 3,61% (-0.10%)
 • Obvion Energielabel A: 3,62% (-0.18%)
 • Florius Energielabel A: 3,65% (-0.10%)

10 jaar vast met NHG

20 jaar vast met NHG

 • Tulp Riant Hypotheek: 4,12% (-0.09%)
 • bijBouwe Hypotheek: 4,17% (-0.15%)
 • Lloyds Bank Hypotheek: 4,17% (-0.13%)

30 jaar vast met NHG

 • Tulp Riant Hypotheek: 4,21% (-0.08%)
 • Vista Energielabel A: 4,25% (-0.04%)
 • Lloyds Bank Hypotheek: 4,26% (-0.16%)

Tips om optimaal te profiteren van de dalende hypotheekrente

 1. Hypotheekadvies inwinnen

  Raadpleeg een hypotheekadviseur om te begrijpen hoe de dalende rente jouw specifieke situatie beïnvloedt. Een professional kan je helpen bij het bepalen van de best mogelijke strategie.

 2. Budget realistisch bepalen

  Hoewel een hogere maximale hypotheek verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om je budget realistisch te bepalen. Overweeg niet alleen de maandelijkse hypotheeklasten, maar ook andere uitgaven zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen.

 3. Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers

  Verschillende hypotheekverstrekkers hanteren verschillende rentetarieven en voorwaarden. Vergelijk meerdere aanbieders om de meest gunstige deal te vinden.

 4. Overweeg rentevaste periodes

  Afhankelijk van je financiële situatie en de verwachte renteontwikkelingen, kan het slim zijn om te kiezen voor een langere rentevaste periode. Dit kan stabiliteit bieden in tijden van mogelijke rentestijgingen.

De dalende hypotheekrente opent deuren voor woningkopers die dromen van een eigen huis. Het biedt niet alleen lagere maandelijkse lasten, maar geeft ook de mogelijkheid om een hogere maximale hypotheek af te sluiten. Het is essentieel om deze kans verstandig te benutten door goed onderzoek te doen, professioneel advies in te winnen en je financiële situatie realistisch te beoordelen. Op die manier kun je optimaal profiteren van de gunstige marktomstandigheden en stappen zetten richting jouw ideale thuis.