dalende hypotheekrente zorgt voor nieuwe kansen

Dalende hypotheekrente zorgt voor nieuwe kansen

De afgelopen 6 weken heeft de hypotheekmarkt een opmerkelijke verschuiving ondergaan met de steeds verder dalende hypotheekrente. Deze ontwikkeling biedt zowel huizenkopers en huidige huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten een unieke kans om te profiteren van gunstigere rentetarieven voor langere rentevast perioden. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen achter deze daling en hoe je als consument hiervan kunt profiteren.

Waarom daalt de hypotheekrente?

De dalende hypotheekrente van de afgelopen anderhalve maand kan worden toegeschreven aan verschillende factoren.
Ten eerste spelen de algemene economische omstandigheden een rol. In een periode van economische onzekerheid neigen centrale banken ertoe om de rentetarieven te verlagen om de economie te stimuleren. Deze trend heeft direct invloed op de hypotheekrente, die in lijn daalt met de algemene rentetarieven.

Een andere factor is de inflatie. De Europese Centrale Bank houdt nauwlettend toezicht op de inflatie en past haar beleid dienovereenkomstig aan. Als de inflatie onder controle is, kan de ECB besluiten de rente te verlagen om de economie aan te moedigen. Dit heeft opnieuw een gunstig effect op de hypotheekrente.
In dit specifieke geval heeft na een periode van verhogingen de Europese Centrale Bank eind Oktober besloten om de rente niet verder te verhogen.

Voordelen voor huizenkopers

Voor potentiële huizenkopers biedt de dalende hypotheekrente een uitgelezen kans om hun droomhuis met gunstige voorwaarden te financieren. Met lagere rentetarieven kunnen de maandelijkse hypotheeklasten aanzienlijk verminderen, waardoor het voor velen gemakkelijker wordt om een huis te kopen dat anders misschien buiten hun bereik zou zijn.

Daarnaast kan de lagere hypotheekrente resulteren in aanzienlijke besparingen op de totale kosten van de lening. Het is raadzaam voor huizenkopers om de huidige rentetarieven en voorwaarden te vergelijken om de meest voordelige optie te vinden die past bij hun financiële situatie.

Gunstige omstandigheden voor herfinanciering

Voor huidige huiseigenaren opent de dalende hypotheekrente de deur naar gunstige mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten. Herfinanciering kan aantrekkelijk zijn voor diegenen die hun bestaande hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de lagere rentetarieven. Door dit te doen, kunnen huiseigenaren hun maandelijkse lasten verlagen en over de gehele looptijd van de lening aanzienlijk besparen.
Daarnaast kan het interessant zijn om een stukje extra mee te financieren om de woning te gaan verduurzamen. Er zijn steeds meer geldverstrekkers die een korting op de rente geven bij verduurzaming. Deze korting kan zomaar oplopen tot 0,20% voor de volledige hypotheek. Lees hier 3 handige tips om het energielabel van jouw woning te verbeteren.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met eventuele kosten die gepaard gaan met oversluiten, zoals administratiekosten en een eventuele boeterente. Een grondige evaluatie van de potentiële besparingen in vergelijking met de kosten is cruciaal om te bepalen of herfinanciering de juiste keuze is.

Laagste rentetarieven

Overzicht van de laagste rentetarieven voor hypotheken met NHG op 11-12-2023.

Variabele rente met NHG

 • Rabobank Plusvoorwaarden Hypotheek: 3,50%
 • ASR WelThuis Hypotheek: 5,00%
 • Munt Hypotheek: 5,02%

5 jaar vast met NHG

 • Florius Energielabel A: 3,75%
 • ABN AMRO Energielabel A: 3,76%
 • Obvion Energielabel A: 3,80%

10 jaar vast met NHG

 • Rabobank Energielabel A: 3,99%
 • Triodos Bank Nieuwbouw: 4,00%
 • ABN AMRO Energielabel A: 4,01%

20 jaar vast met NHG

 • Triodos Nieuwbouw: 4,20%
 • Tulp Riant Hypotheek: 4,21%
 • Vista Energielabel A: 4,26%

30 jaar vast met NHG

 • Tulp Riant Hypotheek: 4,29%
 • Vista Energielabel A: 4,30%
 • Vista Hypotheek: 4,32%

3 tips voor het benutten van de dalende hypotheekrente

 1. Vergelijk rentetarieven
  Neem de tijd om de rentetarieven van verschillende geldverstrekkers te vergelijken. Zelfs kleine verschillen kunnen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.
 2. Raadpleeg een hypotheekadviseur
  Een professionele hypotheekadviseur kan jou helpen de beste financiële beslissing te nemen op basis van jouw specifieke financiële situatie. Een hypotheekadviseur zal jou begeleiden bij het vinden van de meest geschikte hypotheekoptie.
 3. Overweeg oversluiting bij verduurzaming
  Als je al een hypotheek hebt, overweeg dan de mogelijkheid tot het oversluiten van de hypotheek om te profiteren van de lagere rentetarieven. Zorg er wel voor dat je alle kosten en baten zorgvuldig afweegt.