prijs koopwoningen

Prijs koopwoningen stijgt weer

Volgens het CBS zijn er eind 2015 eindelijk weer meer koopwoningen verkocht. Ook is de gemiddelde prijs van een koopwoning na een lange tijd van daling weer omhoog gegaan.

Ten opzichte van 2008 zijn de prijzen nog steeds 15% lager, maar in november en december is de markt toch weer aardig aangetrokken met een stijging van 3,5% per maand.

Dat is goed nieuws voor huiseigenaren die hun woning te koop hebben staan voor een lagere prijs dan de hypotheek dat op het betreffende pand zit.

In oktober gaven wij reeds aan dat een hoop eigenaren met hun huis onder water staan, maar dat de verwachting was dat de gemiddelde prijs van woningen toch weer 2 à 3% zouden stijgen.

November en december van 2015 hebben in ieder geval alle verwachtingen overtroffen. Als deze stijging door blijft zetten, dan zal in 2020 in ieder geval ruim de helft van alle huiseigenaren geen hypotheek meer hebben die hoger is dan de waarde van de woning.

Tekort aan goede koopwoningen

Omdat woningen zeer snel worden verkocht, is er momenteel een groot tekort aan goede koopwoningen ontstaan.

Volgens verschillende makelaars is er nu een tekort aan koopwoningen doordat de verkoopsnelheid is toegenomen. Woningen staan nu dus gemiddeld korter te koop.

Lage hypotheekrente

Vanzelfsprekend heeft dit alles ook te maken met de enorm lage hypotheekrente. Met rentes van 2.1% voor 10 jaar vast voor een hypotheek met NHG, is het momenteel een echte kopersmarkt. Lage rentes en een groot aanbod zorgt voor meer en snellere verkoop.

Doordat er in de afgelopen periode veel woningen van eigenaar zijn gewisseld, begint er nu dus een tekort aan goede koopwoningen te ontstaan.

Makelaars stellen dat rond het voorjaar weer meer nieuwe gewilde huizen beschikbaar zullen zijn. Doordat de huizenprijzen aan het stijgen zijn, zullen straks meer huiseigenaren hun huis kunnen verkopen en daardoor doorstromen naar een nieuwe of grotere woning.