inflatie stijging hypotheekrente

Inflatie zorgt voor stijging hypotheekrente

Afgelopen week hebben banken en andere geldverstrekkers opnieuw hun hypotheekrentes verhoogd, wat de recente trend van stijgende rentes op hypotheken voortzet. Deze toename wordt toegeschreven aan de voortdurende inflatie.

Het gemiddelde tarief voor een hypotheek met een rentevast periode van 20 jaar met NHG, bedraagt momenteel 4,76%, een stijging van 0,3 procentpunt ten opzichte van vier weken geleden. Ook de vaste rentetarieven voor tien of dertig jaar zijn in dezelfde mate gestegen.

Gedurende vele jaren waren de hypotheekrentes uitzonderlijk laag, rond de 1,5%. In de eerste helft van vorig jaar begonnen de rentes echter snel te stijgen. Vanaf Oktober 2022 fluctueerden de hypotheektarieven gedurende enige tijd, maar de afgelopen weken is opnieuw een opwaartse trend waargenomen.

Hypotheekrente nog niet omlaag

De verwachting is dat centrale banken hun rentetarieven de komende tijd hoog zullen houden of mogelijk verder zullen verhogen om de aanhoudende inflatie te beteugelen. Dit heeft directe invloed op de tarieven die banken zoals ING en Rabobank en andere geldverstrekkers hanteren, met name voor hypotheken.

De stijgende hypotheekrentes van het afgelopen anderhalf jaar hebben geleid tot beperktere leenmogelijkheden voor huizenkopers, wat resulteert in verminderde biedingsmogelijkheden. Als gevolg hiervan begonnen de woningprijzen in augustus vorig jaar te dalen, maar pas de afgelopen maanden vertoonden koophuizen weer een lichte stijging in prijs.