aanbod voor starters kleiner

Aanbod voor starters kleiner door overbiedingen

De schaarste op de woningmarkt neemt opnieuw toe, waardoor kopers in de afgelopen maanden vaker geneigd zijn geweest om boven de vraagprijs te bieden. Dit is echter ongunstig voor nieuwkomers op de huizenmarkt.

In het eerste kwartaal van vorig jaar werd in maar liefst 80% van de gevallen meer geboden dan de gevraagde prijs. Dit percentage is aanzienlijk hoger in vergelijking met dezelfde periode dit jaar, waarin het in Januari, Februari en Maart 2023 slechts in 30% van alle verkopen het geval was.

Desalniettemin is het aantal overbiedingen in het afgelopen halfjaar juist weer toegenomen. In Juli, Augustus en September lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis 0,2% boven de vraagprijs, en 45% van de verkochte woningen ging in het derde kwartaal boven de gevraagde prijs weg.

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, benadrukt dat de stijging van het aantal overbiedingen geen positief teken is, aangezien dit het evenwicht op de markt verstoort, vooral voor startende huizenkopers.

Door de toename van overbiedingen ondervinden starters nog meer moeilijkheden bij het verkrijgen van een woning, vooral bij tussenwoningen die populair zijn onder deze groep. Gerssen legt uit dat starters vaak te maken hebben met hevige concurrentie vanwege het beperkte aanbod.

Soms zijn er zelfs twintig biedingen op hetzelfde huis, waardoor mensen met een startersbudget minder kans hebben op succes dan degenen met meer financiële middelen.

Hypotheek met NHG lastiger voor starters

Het frequente overbieden maakt het voor starters ook lastiger om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie, die geldt tot aankoopbedragen van € 405.000,-. Hierdoor missen kopers niet alleen de garantie tegen restschulden op de hypotheek, maar ook de korting op de hypotheekrente.

Hoewel de NVM geen concrete voorspellingen doet voor de toekomst, uiten makelaars wel bezorgdheid over de krapte op de markt en het gebrek aan voldoende betaalbare woningen. De stijgende prijzen en overvloed aan overbiedingen maken het niet alleen moeilijker voor starters, maar ook voor andere potentiële woningzoekenden.

Volgens Gerssen is de sleutel tot het verminderen van het aantal overbiedingen een toename van het aanbod, zowel in bestaande bouw als nieuwbouw. Zolang de markt krap blijft en veel mensen bieden op dezelfde woning, zal het fenomeen van overbieden niet verdwijnen.