hogere hypotheek alleenstaanden 2024

Hogere hypotheek voor alleenstaanden in 2024

Alleenstaanden die op zoek zijn naar een koophuis krijgen in 2024 een financieel steuntje in de rug, zo meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen). Volgend jaar zullen alleenstaanden die meer dan € 28.000,- per jaar verdienen, in staat zijn om € 16.000,- meer te lenen. Daarnaast wordt het ook mogelijk voor mensen met een studieschuld om meer te lenen.

Het argument achter de verhoging van de leenruimte voor alleenstaanden is dat zij over het algemeen lagere vaste lasten hebben dan wanneer ze in een gezamenlijke huishouding zouden wonen, aldus onder andere het Nibud.

Ook oud-studenten krijgen de mogelijkheid om meer te lenen. Er wordt niet langer uitsluitend gekeken naar de oorspronkelijke schuld; tussentijdse aflossingen zullen in de toekomst zwaarder meewegen. Bovendien neemt de leenruimte toe voor mensen met een studieschuld en een aflossingstermijn van 35 jaar. Een persoon met een schuld bij DUO van € 25.000,-, met een rente van 2,56%, mag bij een hypotheekrente van 4,5% straks € 4.000,- meer lenen.

De hypotheeknormen zullen volgend jaar in meer situaties verder verruimd worden. Eerder was al aangekondigd dat kopers meer mogen lenen voor een duurzaam huis. Vanaf energielabel D en C betekent dit een verschil van € 5.000,- op de hypotheek. Dit bedrag neemt vervolgens in stappen van € 10.000,- toe, tot € 50.000,- extra hypotheek voor een huis met het hoogste A++++-label en een energieprestatiegarantie voor de komende tien jaar.

Desondanks blijft het voor veel alleenstaanden moeilijk om een koophuis te vinden, vooral in gebieden met een modaal salaris van ongeveer € 40.000,- per jaar. Afhankelijk van factoren zoals leeftijd en studieschuld, kunnen zij een hypotheek krijgen van ongeveer € 140.000,- tot € 160.000,- bij een vaste rente voor de komende twintig jaar. In veel gemeenten is er echter weinig of niets te koop voor dat bedrag, met name in de krappe woningmarkt van de Randstad, waar de gemiddelde huizenprijs volgens het CBS vorig jaar rond de € 430.000,- lag.

Een woordvoerder van De Jonge erkent dat deze maatregelen de huizenprijzen kunnen doen stijgen, aangezien kopers meer te besteden hebben en daardoor hogere biedingen kunnen doen op woningen. Tegelijkertijd benadrukt het demissionaire kabinet dat het bevorderen van duurzaamheid in woningen een belangrijk doel is, en een ruimere hypotheeknorm draagt volgens hen bij aan het verduurzamen van de woningmarkt.