verduurzamingshypotheek en energielabels

3 interessante vragen over verduurzaming en energielabels

Als je van plan bent een huis te kopen, verkopen of verduurzamen, dan krijg je vanaf Januari 2024 te maken met een aantal veranderingen. De duurzaamheid van woningen wordt namelijk belangrijker dan voorheen. De maximale verduurzamingshypotheek wordt straks beïnvloed door het energielabel van de woning. Hieronder drie interessante vragen over deze verandering.

  1. Worden woningen met een groen label duurder dan andere labels?

    Als je vanaf Januari 2024 een hypotheek afsluit voor een huis met label C of hoger, kun je een hogere hypotheek krijgen dan voor een huis met een minder groen label. Deze verruiming kan voor duurzame huizen theoretisch gezien een prijsopdrijvend effect hebben. Het aantal mensen dat maximaal financiert, is relatief klein. Een hogere hypotheek zorgt voor hogere maandelijkse lasten, al scheelt het wel in de stookkosten als je woning goed geïsoleerd is.

    Bestaande woningen met een groen label zullen duurder worden, terwijl bij nieuwbouwwoningen, die vaak energiezuiniger zijn, de verwachting is dat de prijzen minder snel zullen stijgen. Bijkomend voordeel is dat nieuwbouwwoningen makkelijker te financieren zijn doordat je tot € 50.000,- extra kunt lenen.

  2. Worden woningen met label E, F of G nu minder waard?

    Huizen met label E, F of G vallen buiten de boot. Hiervoor kan met een hypotheek niet extra worden geleend voor de aankoop, in tegenstelling tot woningen met andere labels. Verschillende woningmarktexperts voorspellen dat hierdoor het prijsverschil tussen woningen zal toenemen. Hoewel sommigen een relatieve daling van de waarde van niet-energiezuinige huizen verwachten, denken anderen weer dat sterke loonstijgingen en woningmarktkrapte de huizenprijzen zullen laten stijgen.

    De impact van een energielabel op de woningwaarde kan dus variëren, waarbij het in kleinere appartementen minder invloed heeft dan in grotere, vrijstaande huizen. De regio waarin het huis zich bevindt speelt ook een rol, vooral waar er een tekort aan woningen is.

  3. Is verduurzaming nu de enige optie?

    De nieuwe hypotheekregels die in 2024 van kracht worden staan toe dat er extra kan worden geleend voor verduurzaming bij woningen met een laag label. Dit moet dan wel worden besteed aan de verduurzaming van de woning en kan eigenaren helpen om het label van hun huis te verbeteren. Hierdoor kunnen zij bij sommige hypotheekverstrekkers dan weer korting op de hypotheekrente krijgen.

    Voor de labels E, F en G is een lening van € 20.000,- mogelijk, wat een stimulans kan zijn om te verduurzamen. Dit zal echter mogelijk niet genoeg zijn om een woning volledig te verduurzamen.
    Veel huiseigenaren geven er de voorkeur aan om hun spaargeld te gebruiken voor dergelijke investeringen. Maar omdat voor velen wél de kosten, maar het uiteindelijke rendement nog niet duidelijk is, is er meer nodig om huiseigenaren aan te moedigen tot verduurzaming.