hypotheekrente verwachting 2024

Hypotheekrente verwachting 2024: 3 verschillende scenario’s

Wat zal de hypotheekrente in 2024 gaan doen? Nu de afgelopen 6 weken de hypotheekrentetarieven iedere week aan het dalen zijn, is het interessant om te bekijken of deze lijn in 2024 zal worden doorgezet.

Zal de hypotheekrente verder gaan dalen, gelijk blijven of juist gaan stijgen?
Door te kijken naar de hypotheekrente verwachting 2024 krijg je inzicht in de verschillende mogelijkheden en kun je jouw toekomstige financiële plannen hier wellicht op afstemmen.

Het belangrijk om te vermelden dat de ontwikkeling van de hypotheekrente afhankelijk is van verschillende factoren. De meest belangrijke factor is de inflatie, waar onderstaande hypotheekrente verwachting op is gebaseerd.
De hypotheekrente is tevens afhankelijk van verschillende externe factoren die nooit te voorspellen zijn, zoals een financiële of het uitbreken van een oorlog.

Zo kwam er begin 2022 een einde aan de lage hypotheekrentes door de oorlog in Oekraïne. De daarop volgende energiecrisis en hogere inflatie zorgde voor een ongekende stijging van de rentetarieven die niemand van te voren had voorzien.

Hypotheekrente 10 jaar vast

Met de hypotheekrente verwachting 2024 kijken we naar de hypotheekrente van 10 jaar vast voor hypotheken met NHG.
Als eerste is het interessant om te kijken wat er deze rente de afgelopen maanden heeft gedaan.
Aangezien de Rabobank momenteel de laagste rente heeft voor hypotheken met NHG en een rentevast periode van 10 jaar hebben we deze als voorbeeld genomen.

Datum Hypotheekrente Verschil
01-08-23 4,21%
01-09-23 4,21% 0%
01-10-23 4,36% + 3,56%
01-11-23 4,51% + 3,44%
01-12-23 4,09% – 9,31%
11-12-23 3,99% – 2,44%

In bovenstaand voorbeeld is op 1 December de hypotheekrente met bijna 10% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Zal deze trend zich in 2024 voortzetten?

We presenteren 3 scenario’s, waarvan Scenario 1 als het meest realistisch wordt beschouwd met een kans van 55%. Scenario 2 is optimistischer, met een kans van 30%, terwijl Scenario 3 negatiever wordt geacht met een kans van 15%. Het is belangrijk op te merken dat onverwachte gebeurtenissen, niet zijn opgenomen in deze scenario’s.

  • Scenario 1: daling naar 3,5% – 4%
  • Scenario 2: daling naar 3%
  • Scenario 3: stijging naar 4% – 5%

Scenario 1: Hypotheekrente 10 jaar vast daalt naar 3,5 – tot 4%

In dit scenario wordt verwacht dat de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG daalt naar een niveau tussen de 3,5% en 4% in 2024. Deze verwachting is gebaseerd op een voorspelde verdere daling van de inflatie. Recentelijk is de inflatie afgenomen, en beleggers anticiperen op een mogelijke renteverlaging door centrale banken in 2024, wat de hypotheekrentes zou kunnen doen dalen.

Scenario 2: Hypotheekrente daalt richting 3%

In dit positieve scenario wordt geschat dat de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast naar een niveau van ongeveer 3% daalt. Deze daling kan plaatsvinden als de inflatie sterker daalt dan verwacht. Factoren zoals een te sterke vertraging van de economie door renteverhogingen van centrale banken of externe gebeurtenissen zoals het einde van de oorlog in Oekraïne kunnen bijdragen aan een dergelijke daling.

Scenario 3: Hypotheekrente van 4- tot 5%

Dit negatieve scenario suggereert dat de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG zou kunnen stijgen naar een niveau tussen de 4% en 5%. Dit zou kunnen gebeuren als de inflatie op het huidige niveau stabiliseert of langzaam daalt, of zelfs toeneemt door gebeurtenissen zoals een nieuwe energiecrisis. De complexiteit van factoren zoals geopolitieke conflicten kunnen de inflatie beïnvloeden en daarmee de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze scenario’s afhankelijk zijn van verschillende variabelen en dat de werkelijkheid onverwachte wendingen kan nemen die niet in deze voorspellingen zijn opgenomen. Het blijft van cruciaal belang om de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en eventueel professioneel advies in te winnen bij financiële experts.