procedure hypotheekaanvraag

Procedure execution only hypotheek aanvragen

Wij krijgen steeds meer vragen over de procedure van een hypotheekaanvraag. Wie doet wat? Hoe werkt het? Wat zijn de doorlooptijden?

Onderstaand een overzicht van de procedure omtrent een hypotheekaanvraag.

Inventarisatie

U bent op zoek naar een execution only hypotheek. U kiest er dan nadrukkelijk voor een complex financieel product af te sluiten zonder advies.

U bent dus zelf verantwoordelijk voor de door u genomen beslissingen. U weet al precies wat u wilt. Tevens heeft u voldoende kennis van uw financiële situatie, uw risico-bereidheid en hypotheken in het algemeen.

Wij gaan er van uit dat u uw financiële situatie al volledig heeft geïnventariseerd. Daarnaast weet u al precies wat voor hypotheek en overige financiële producten voor u geschikt zijn.

De hypotheek aanvragen doet u via een eenvoudig formulier, waar u alle benodigde informatie op kunt geven.

Persoonlijke informatie

Vul deze gegevens zo compleet mogelijk in. Al uw persoonlijke gegevens zijn benodigd voor het aanvragen van een hypotheekofferte. Indien u de aanvraag samen met uw partner doet, dan vult u tevens alle persoonlijke gegevens van uw partner in.

Financiële gegevens

Hier zijn uw bruto jaarinkomen en dienstverband van u en uw eventuele partner van belang.

Indien er geen sprake is van vast dienstverband, dan zijn er mogelijkheden om op basis van belastingaangiften uw gemiddelde inkomen te berekenen.

Financiële verplichtingen

Bij het aanvragen van de hypotheek is het van belang om te kijken of u de maandlast nu, maar ook in de toekomst kunt blijven betalen. Alle geldverstrekkers controleren uw lopende verplichtingen bij het BKR.

Coderingen (achterstanden) verkleinen de mogelijkheid voor het afsluiten van een hypotheek. Neem voor meer informatie omtrent coderingen eerst contact op voordat u de hypotheekofferte aanvraagt.

Hypotheek gegevens

Hier kiest u de belangrijkste zaken omtrent de hypotheek, zoals het doel waarvoor deze gebruikt wordt (aankoop, oversluiting, 2e hypotheek) en of u Nationale Hypotheek Garantie wilt.
Ook kiest u hier de maatschappij waar u de hypotheek aan wilt vragen en uiteraard de hoogte van het hypotheekbedrag inclusief eventuele verbouwingen.
Daarna geeft u aan in hoeveel leningdelen u de hypotheek wilt verdelen, en wat de looptijd voor de totale lening wordt.

Aangekomen bij de leningdelen geeft u per leningdeel het bedrag en de hypotheekvorm aan. Hier kunt u ook meteen een polis ter aflossing aan koppelen.
Ook kiest u hier de looptijd van het betreffende leningdeel, de rentevast periode en de te betalen rente.

Gegevens overlijdensrisicoverzekering

Indien u nog geen overlijdensrisicoverzekering heeft gekozen, dan kun u in dit scherm alle gegevens opgeven met betrekking tot de af te sluiten overlijdensrisicoverzekering.
Let er op, dat indien u heeft gekozen voor en annuïtair dalende risicoverzekering tevens het dalingspercentage aangeeft.

Gegevens inkomensverzekering

Hier kunt u aangeven of u uw inkomen wilt verzekeren bij arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid. Zo kunt u in iedere geval de hypotheek blijven betalen indien u onverhoopt arbeidsongeschikt of werkloos wordt.

Onderpand gegevens

Vul hier alle gegevens in met betrekking tot het onderpand. Dat is de aan te kopen woning, òf de woning waar u nu woont, in geval van een oversluiting of tweede hypotheek.

Notarisgegevens

Indien u de koopakte heeft getekend, dan is meestal de notaris al bekend. Indien u uw hypotheek over wilt sluiten, dan heeft u zelf de keuze welke notaris u kiest. Als de gegevens van de notaris reeds bekend zijn, dan kunt u die hier alvast invullen.

Wie doet wat?

Als u nadrukkelijk kiest voor de execution only hypotheek, dan krijgt u van ons geen advies. U bent zelf verantwoordelijk voor de opgave en het aanleveren van de juiste gegevens. Wij bemiddelen dan alleen tussen u en de geldverstrekker. Als alle benodigde informatie tijdig en juist is aangeleverd, dan kan de aanvraag al binnen 2 weken geregeld zijn.