oversluiten hypotheek

Stijging van huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten

Door de steeds verder dalende hypotheekrente hebben in het laatste kwartaal van 2015 meer huiseigenaren besloten hun hypotheek over te sluiten. Met een huidige hypotheekrente van onder de 1,65% voor 5 jaar vast heeft de rente momenteel een historisch dieptepunt bereikt.

Het ziet er naar uit dat de korte rente de komende tijd nog op dit niveau blijft en dat de lange rente wellicht nog iets gaat dalen. Je hypotheek oversluiten kan nu ineens wel heel erg interessant worden…

Uit onderzoek van de Hypotheker, de Hypotheek Index die elk kwartaal wordt gepubliceerd, blijkt dat er in het laatste kwartaal van 2015 67% meer oversluitingen hebben plaatsgevonden dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanzelfsprekend heeft dit te maken met de alsmaar dalende hypotheekrente, maar ook met het aantal aanbieders van hypotheken, met name het aantal online aanbieders waar je zelf online je hypotheek af kunt sluiten zijn momenteel sterk aan het toenemen. Steeds meer mensen kiezen voor een execution only hypotheek. Deze kan zelf online worden afgesloten tegen zéér lage kosten.

Hypotheek oversluiten naar een langere rentevast periode

Ondanks dat de korte rente momenteel zeer laag is, kiezen de meeste huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten voor een langere rentevast periode. Nu ook die rente zo laag is, lijkt men vaker dan vorig jaar voor de zekerheid van een lange vaste rente te kiezen.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gesloten hypotheken met een variabele rente èn de rentevastperiode van 1 tm 5 jaar, gehalveerd.
Hypotheken met een rentevast periode van 6 tm 10 jaar zijn in het vierde kwartaal van 2015 zelfs bijna 60% minder afgesloten dan in de zelfde periode het jaar daarvoor.

De grootste stijging is te zien in de rentevastperiode van 21 tm 30 jaar. Hier is het aantal afgesloten hypotheken meer dan verdubbeld. Het aantal afgesloten hypotheken is hier van 4% naar 9% gestegen.

De meeste huiseigenaren kiezen op dit moment voor een rentevast periode tussen de 11 en 20 jaar. 64% van alle hypotheken die in het vierde kwartaal van 2015 zijn afgesloten hebben een rentevast periode tussen de 11 en 20 jaar. Dat is een stijging van 80%. Vorig jaar nam juist de periode 6 tm 10 jaar meer dan de helft van alle afgesloten hypotheken voor zijn rekening.

rentevast periode

Je hypotheek oversluiten is vooral interessant wanneer de huidige rentevast periode bijna verstreken is. Hierdoor is de boete die door hypotheekverstrekkers wordt berekend niet zo hoog meer en wegen de kosten op tegen de lagere maandlasten.

Minder starters, meer doorstromers

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat er minder mensen zijn die hun eerste woning kopen. Het aantal starters op de woningmarkt is met 9% gedaald.

Verhouding starters en doorstromers
Kwartaal Starters Doorstromers
4e kwartaal 2014 71% 29%
4e kwartaal 2015 62% 38%
Verschil -9% +9%

Dat er minder starters een hypotheek afsluiten heeft te maken de aangescherpte hypotheekregels, de verlaagde Loan To Value (LTV) en de lagere NHG kostengrens. Hierdoor wordt het voor starters steeds lastiger om een hypotheek af te sluiten.

starters